Dag 3 - Redcar - Cayton/Grafieken, emoties en andere invloeden (part 6)

21 mei 2014 - Bridlington, Verenigd Koninkrijk

Gisteren hadden wij woeste plannen om vandaag een camping te bereiken op circa 125 km. Als wij op tijd zouden vertrekken zou dat te doen moeten zijn, mits wij niet te veel hekjes tegen zouden komen. Al vrij snel kregen wij het idee dat het niet zou lukken. Zelfs de gemiddelde afstand van 100 km zou nog wel eens een probleem kunnen worden. Het was vandaag een loodzware dag met name in de ochtend en moesten wij nog wel eens terugdenken aan onze fietstocht van afgelopen jaar. De eerste uren hebben wij veel zware beklimmingen voor onze kiezen gekregen. Op een moment moesten wij een pad op wat onderdeel was van de route maar absoluut ongeschikt was om te fietsen ongeacht het type. Het was smal, vol met grote stenen en waanzinnig stijl. Deze steile helling moest weer worden opgemeten, 25%Een stijgingspercentage van 25 % over circa 100 meter. Er was geen andere oplossing dan de fietsen naar boven te duwen. Dit ging ten kosten van veel energie. Ook een ander moment waren wij echt benieuwd naar het stijgingspercentage omdat wij, weliswaar op een asfaltweg, al ik weet niet hoe lang aan het klimmen waren. Ook hier hebben wij een percentage gemeten van circa 15 %. Nu begrijp ik dat hier geen grafieken van zijn anders was ik er niet aan begonnen. In Steathes moesten wij 25 % omlaag richting het centrum van het plaatsje. Tijdens de afdaling kwamen wij een Fries echtpaar tegen dat lekker in de zon voor hun vakantieadres zat. Even kort met elkaar gesproken. In het centrum lopend een brug over en daarna aan de andere oever weer 25 % omhoog. Ook deze helling was fietsend niet te doen. Eenmaal boven zaten wij er goed doorheen en vonden wij, heel strategisch, een uitspanning waar wij iets konden eten en drinken. Met name het ochtend gedeelte voerde ons langs de kust en hadden wij vaak uitzicht op de zee. Nadeel was dat wij constant de klippen op en af moesten. Tijdens een afdaling heb ik op een bepaald moment een snelheid gereden van 87 km/uur.

Gevolg van het ochtendprogramma was dat wij qua kilometers niet echt opschoten.
In de middag ging de route voor een groot gedeelte over een voormalige spoorbaan. Voordeel was een route met weinig kruisingen waardoor je in theorie een hoger gemiddelde zou moeten kunnen rijden. Ook dit ging niet lukken omdat met name in het begin wij kilometers met vals plat omhoog gingen en vaak niet sneller gingen dan circa 10 km/uur. Ook was het op de route constant opletten voor obstakels en was er geen sprake van een fietspad zoals wij dat in Nederland gewend zijn.
Na een rust ging het eindelijk beter en ging de gemiddelde snelheid omhoog omdat wij geleidelijk aan via vals plat omlaag gingen. Op bepaalde momenten ging zelfs de kwaliteit van de weg omhoog, maar het aantal hekjes nam ook gelijk toe. In het middagdeel 15 hekjes en 's morgens slechts 2.
Rond een uur of 5 volledig afgestoffeerd een camping bereikt in het plaatsje Cayton. Zeer nette camping met alleraardigste mensen. Tegen onze principes in hebben wij eerst een biertje gedronken en daarna pas de tenten opgezet en ons gedoucht.
Vanavond een noodrantsoen en vervolgens vroeg naar bed.

Dagafstand: 90,5 km
Netto fietstijd: 6:09 uur
Hoogtemeters: 1264 m

1. Sandra:
    22 mei 2014
    Gezien de zware dag, was een lekker biertje zeker verdiend! Moet kunnen. Hoop dat jullie de komende dagen een iets beter bereidbare route hebben.
  2. Mieke:
    22 mei 2014
    Gelukkig, daar zijn jullie verhalen weer.
    Ook hier dus zware beklimmingen; wie had dat gedacht... En met 87 km per uur een klip afdalen? Goed dat ik daar niet bij was... ik was duizend doden gestorven.... Hopelijk hebben jullie toen niet óók nog van de omgeving genoten ;-)
    Verder lijkt het me prachtig, zo langs de kustlijn en door dat Nationaal Park.
    Ik hoop voor jullie dat de route van vandaag wat beter te berijden was. XX
  3. Jan de Jager:
    22 mei 2014
    Mannen, niet teveel klagen he: jullie zijn namelijk op VAKANTIE!!!!!
    En eh Willem, 87 km/h met je huidige gewicht.....dus stel je eens voor hoe hard je vijf maanden geleden naar beneden was gegaan ...F = m * a !!! Ik denk dus ruim over de 100 km/h....
    Geniet ervan mannen!
  4. Nadia:
    22 mei 2014
    Stiekem had ik aan het begin toch een beetje gedacht "bergen in Engeland? Stelletje watjes..." Maar ik zal eerlijk toegeven dat dit toch wel zwaar klinkt! Ik doe het jullie voorlopig nog niet na, maar ben wel reuze trots! Geniet van dat lekkere biertje, en de welverdiende sigaar en ik wacht op de nieuwe verhalen! Kus Naad
  5. Karin:
    22 mei 2014
    Ik hoop dat jullie de tent na dat biertje nog konden op zetten. Maar complimenten voor deze dag.
  6. Erik:
    22 mei 2014
    Met een beetje geluk kun je op een camping een Indian Take Away scoren, is mij verleden jaar ook gelukt, verrassend genoeg redelijk in de Middle of Nowhere. Goed eten en heb je het makkelijk na een dag hard werken.
  7. Erik:
    22 mei 2014
    Morgen of overmorgen de North York Moors? Succes met het klimmen!
  8. Willem:
    23 mei 2014
    Erik bedankt voor de tips. Gaan er zeker gebruik van maken.
  9. Marc:
    24 mei 2014
    Goed gedaan mannen, fietsen in Engeland is blijkbaar toch niet eenvoudig. Nu, ze liggen daar altijd wel een beetje dwars, ook in de EU. Als ge op een eiland woont, dan kan het einde daarom soms wel eens zoek zijn. Hopelijk verteren jullie deze tocht goed en kunt ge er een prettig vervolg aan breien. Succes!!!!!
    1 ding wil nog weten: de zeetermen? Verklaar deze eens wat nader. Jullie vrouwen gaan dit toch niet lezen....